My Erasmus: Incze János

            În perioada 10 octombrie 2009 şi 10 februarie 2010, eram în deplasare la Budapesta, în cadrul programului Erasmus. Înscrierea şi examenul de admitere pentru masterat fiind de-abia în luna septembrie, noi numai în prima parte a lunii octombrie am reuşit să pornim spre Budapesta, şi din păcate deja a început primul semestru la Univertsitatea la care ne duceam.

              Din acest motiv eram puţin în urmă la materiile din care trebuia să dau examenele, la sfârşitul semestrului. Cu asta am şi terminat cu partea negativă a bursei Erasmus, pe care le-am experimentat.

            Să  încep partea mai agreabilă de acolo, că Budapesta e o metropolă, de aceea să nu fie nimeni surprins  nimeni că va găsi un şir de clădiri vechi, monumentale, ţinute într-o stare bună, şi peisaje foarte frumoase. O altă experienţă plăcută era nivelul învăţământului din Universitatea Eötvös Lóránd, cu bibliotecile sale specializate şi cu profesorii  săi renumiţi. Datorită acestui fapt şi cerinţele la examene sunt mai ridicate, de aceea îi sfătuiesc pe cei care sunt dornici să se ducă la Budapesta cu bursa Erasmus, să-şi aleagă cu grijă disciplinele, pe care vor să le studieze.

             În afară de studii, sunt şi locuri ideale pentru petreceri, oricum într-un oraş cu un număr de locuitori aproape de două milioane, nu pot lipsi astfel de locuri. De la discoteci, la baruri, ceainării exotice, cinematografe, teatre diferite, muzee specializate pe diverse tematici, parcuri, se pot găsi,  în aşa fel încăt fiecare persoană poate să-şi aleagă  locul ideal pentru el.

          Noi având limba maternă maghiară, n-am avut probleme lingvistice, dar şi cei care ştiu limba engleză (sau germană) puţin mai evoluat, nu cred că vor avea mari probleme lingvistice (în locurile cele mai renumite a oraşului, m-am  întâlnit des mai degrabă cu o limbă străină, decăt cu limba maghiară).

            Valoarea bursei (banii) era suficientă, dar dacă cineva ar avea  probleme cu ea, poate să-şi găsească şi joburi pentru studenţi, cu un salariu mai ridicat decât în România.

            În ansamblu, pot să afirm, că a fost o  experienţă plăcută şi îi recomand fiecărui student să profite de această posibilitate de a participia la programul Erasmus.