My Erasmus: Ofelia Man

            Experiența Erasmus a fost pentru mine una formatoare. Am avut șansa să beneficiez de programul de mobilități studențești Erasmus& Socrates în iarna anului 2000, la Universita degli Studi di Pisa.

            Experiența a fost una deosebit de importantă, pe de o parte deoarece a fost pentru prima dată când am ieșit din țară, și pe de altă parte, deoarece acolo am avut ocazia să-mi cunosc mai bine propriile forțe.

Din punct de vedere profesional o asemenea mobilitate este benefică oriunde ar avea loc. Universitatea din Pisa are o ofertă extrem de bogată de cursuri interesante, ca să nu mai vorbesc despre biblioteci, care, comparativ cu ceea ce mai văzusem eu până la acea dată, mi s-au părut impresionante ca dotare. Când ajungi să studiezi la o universitate din străinătate, ajungi implicit să ai experiența unor metode de predare noi, a unei abordări, și a unei tematici noi, care te obligă să faci față, să te adaptezi, și astfel să înveți și să-ți extinzi orizonturile. Pentru mine, ca studentă la Istorie, a fost de asemenea fascinant să trăiesc într-o țară unde te întâlnești cu istoria la tot pasul; orașele și satele italiene au monumente care traversează toate epocile, de la Antichitate, Ev Mediu  prin Renaștere până la modernitate. Am fost fascinată de exemplu, de faptul că la cursul de Istoria Artei învățam mergând prin muzee, sau, pur și simplu la plimbare pe stradă, ca să și vizualizăm operele de artă sau monumentele care se discutau la curs.

            Din punctul meu de vedere, mai trebuie menționat și factorul lingvistic și cultural; învățarea-  sau aprofundare unei limbi străine- m-au îmbogățit în plan personal, iar mai târziu, acest fapt s-a dovedit extrem util și profesional, căci am ajuns să exercit o meserie în care, faptul că vorbesc mai multe limbi străine s-a dovedit decisiv.

            Și nu în ultimul rând prieteniile încheiate acolo. Deși au trecut deja 10 ani, prietenii pe care mi i-am făcut în Pisa îmi sunt prieteni și acum.

            Așadar, dacă ar fi să fiu eu factor decizional la Universitate, aș face mobilitatea Erasmus obligatorie pentru toți studenții.