My Erasmus: Darabont Csenge Zsófia

În primăvara anului 2022, doi dintre colegii mei de an și cu mine am decis să aplicăm pentru o bursă Erasmus. Am ales Perugia, un mic oraș italian din centrul regiunii Umbria. În urma candidaturii noastre, am început să căutăm un apartament și să studiem limba italiană. Adevărata aventură a început pe 1 octombrie, când, după multe ore de călătorie și multe bagaje, am ajuns în orașul etern. Am călătorit cu mașina de la Roma la Perugia, unde am fost întâmpinați de o vreme plăcută de vară. Am coborât din mașină cu uimire și ne-am mutat în noua noastră casă.


Săptămâna următoare am început universitatea și, pe lângă cursurile de acasă, am urmat cursuri de italiană în fiecare zi, cu examene în fiecare lună. Acest curs de italiană a fost foarte util, deoarece celelalte examene erau în italiană, iar cunoașterea limbii ne-a făcut să ne descurcăm mai ușor în viața de zi cu zi. Încă din prima săptămână ne-am alăturat unei organizații numite ESN, care are ca scop organizarea unui program pentru studenții străini. Datorită acesteia, am participat la multe evenimente și am cunoscut mulți studenți străini, ceea ce a dus la multe prietenii. Perugia este un centru universitar mare, studenții vin din toată lumea. Pentru mine a fost foarte interesant să întâlnesc atâtea culturi diferite, de pe toate continentele, să învăț despre ele și să-mi fac prieteni din toată lumea, care au devenit parte din viața noastră de zi cu zi.


Perugia este un oraș foarte liniștit, pașnic și sigur, plin de clădiri medievale și străzi înguste. Orașul a fost construit pe un deal, așa că am avut multe trepte de urcat, iar noi am mers pe jos peste tot. Ne-a luat ceva timp să descoperim totul, dar ne-am obișnuit cu ușurință cu noul mediu, iar după o lună eram ca acasă în oraș. Cunoșteam mai mulți străini decât italieni, dar am învățat multe despre mentalitatea, tradițiile și cultura italiană de la profesorii noștri. De asemenea, am descoperit multe lucruri noi prin propriile noastre experiențe, ceea ce ne-a oferit o înțelegere și mai bună a obiceiurilor italiene. Ianuarie nu a fost doar perioada de examene, ci și cea mai rece lună. În drum spre primul examen am avut parte de o ninsoare minunată. În Perugia, zăpada este un lucru special, iar când a venit, traficul s-a oprit, universitatea s-a închis, iar oamenii au privit zăpada din interior.


Bucătăria italiană ne duce cu gândul doar la pizza și paste, dar sunt atât de multe feluri de mâncare fantastice. În fiecare zi am mâncat prânzul la cantina universității, unde puteam alege dintr-o varietate de feluri.


Au fost organizate excursii de weekend, care ne-au oferit multe experiențe interesante. Perugia este situată în mijlocul țării, astfel încât am putut călători cu ușurință spre nord și spre sud. Cel mai sudic punct a fost Napoli și Pompei.


În ultima seară, ne-am luat rămas bun de la oraș și de la prietenii. A trăi în Perugia a fost o experiență minunată, sunt atât de recunoscătoare că am trăit toate acestea. Îi încurajez pe toți să aplice pentru Erasmus, deoarece este cu adevărat o experiență de neuitat.