My Erasmus: Nagy Emőke

Experienţa mea de Erasmus a început cu o gafă administrativă..Am primit bursa Erasmus pentru a pleca în Italia, Pisa, pentru nouă luni din septembrie anul 2001. Dar între timp bursa s-a blocat undeva pe drum...Prin urmare, am terminat primul semestru la istorie acasă şi am plecat în Italia abia în martie cu cinci luni de bursă în buzunar.

Până la urmă, am avut parte de o experienţă valoroasă din mai multe puncte de vedere, dar nu datorită administrării ci datorită varietăţii posibilităţilor oferite de mediul din Italia. Pisa este un oraş toscan foarte plăcut, la doar douăzeci de km distanţă de la marea Mediteraneană. Fiind interesată de evul mediu am apreciat foarte mult aspectul medieval al oraşului, nu în ultimul rând faptul că sunt la o distanţă minimă de oraşe ca Florenţa, Siena, Lucca. Dintre care unele le-am vizitat de mai multe ori. Cunoscând limba italiană am avut ocazia să înbunătăţesc cunoştinţele mele de limbă. Încă din liceu eram interesată de cultura italiană.

Pe plan profesional consideram că sunt într-o situaţie foarte bună. Am avut ocazia să lucrez la teza mea de licenţă în biblioteci ca Scuola Normale Superiore (înfiinţată de Napoleon Bonaparte) şi Biblioteca Facultăţii de Istorie Medievală şi de Artă. Pentru un medievist, Pisa este un loc excelent pentru a avansa profesional. Biblioteca Scuola Normale Superiore, fondată ca o extensie a instituţiei École Normale Supérieure din Paris, este foarte bine organizată, modernă. Fiind interesată de hagiografie am avut ocazia să citesc bibliografie de specialitate. Nu în ultimul rând am luat legătura cu specialişti în domeniu în timpul şederii mele. Momentan fac doctoratul în acelaşi domeniu de cerctare, ales încă în timpul facultăţii. Consider că timpul petrecut în Pisa a fost o experienţă valoroasă din acest punct de vedere. O experienţă ce nu se capătă doar stând şi citind în biblioteci, dar care vine de la sine prin a vedea şi a experimenta lucruri noi. Vorbind despre lucruri noi, am cunoscut alţi studenţi participanţi ai programului Erasmus din diferite ţări. Deşi această parte a şederii de asemenea nu era bine organizată, adică nu exista un for pentru studenţii programului Erasmus. Însă stilul de viaţă al studenţilor, concertele de stradă în toiul nopţii, mi-au oferit ocazia de a întâlni alţi studenţi.

Cam atât despre Pisa.