25 – 28 august 2016
Congresul Naţional al Istoricilor Români (25-28 august 2016)
Congresul Naţional al istoricilor români
25 - 28 august 2016, Cluj-Napoca
Universitatea Babeş-Bolyai prin Facultatea de Istorie şi Filosofie, Academia Română prin Centrul de Studii Transilvane şi Comitetul Naţional al Istoricilor din România organizează la Cluj-Napoca în perioada 25-28 august 2016, prima ediţie a Congresului Naţional al Istoricilor Români. Acad. Prof. univ. dr Ioan-Aurel Pop, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi Preşedinte al Comitetului Naţional al Istoricilor din România este cel care coordonează Comitetul ştiinţific format din personalităţi reprezentative ale istoriografiei româneşti din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.
În societatea românească actuală, dar şi în contextul dezvoltării accelerate a cercetării istorice româneşti din ultimul deceniu, organizarea unui Congres Naţional al Istoricilor poate fi privită nu doar ca un deziderat, ci şi ca o necesitate. Istoricii nu sunt doar cercetători ai trecutului şi interpreţi ai documentelor, ci trebuie să reprezinte o voce distinctă în spaţiul public, să îşi asume, în baza experienţei specifice breslei, prezentarea de soluţii şi răspunsuri la problemele cotidiene care îşi au originea, sau care se regăsesc în forme similare în trecutul istoric. Congresul, ce urmează a fi organizat periodic sub egida Academiei Române şi a Comitetului Naţional al Istoricilor din România, instituţie afiliată la International Committee of Historical Sciences (ICHS) şi care reprezintă ţara noastră la congresele mondiale de istorie organizate din 5 în 5 ani, precum şi la activităţile curente ale Biroului ICHS, este un bun prilej pentru breasla istoricilor de a dezbate într-o ambianţă elevată principalele probleme cu care se confruntă slujitorii muzei Clio.
Congresul oferă şansa accesării unei platforme de comunicare intra-profesionale care va contribui, cu siguranţă, la îmbunătăţirea, pe termen mediu şi lung, a cercetării istorice româneşti şi la o mai accentuată şi mai coerentă prezenţă a istoricilor români în spaţiul public.
În dezbaterile Congresului se vor avea în vedere, mai cu seamă, următoarele probleme:
- - Statutul istoricului în societate
- - Statutul istoriei ca disciplină de învăţământ
- - Politica istoriei
- - Consumul de istorie în societatea contemporană
- - Istoria şi Marele Război
- - Direcţii istoriografice româneşti prioritare la început de mileniu
- - Impactul digitizării în demersul cercetării
- - Revistele de istorie din România: între nevoile regionale şi curentele majore din istoriografia universală
- - Românii şi România în istoria universală
Universitatea Babeş-Bolyai acordă 15 burse adresate doctoranzilor şi tinerilor cercetători (sub 35 de ani) care doresc să participe la Congres (http://cnir.conference.ubbcluj.ro/granturi/).
Pentru mai multe detalii consultaţi web site-ul Congresului
http://cnir.conference.ubbcluj.ro/