4 – 31 august 2021

Cercetări arheologice UBB la Bibracte (Glux-en-Glenne, Franța)

S-a încheiat prima campanie de săpături arheologice de la Bibracte (oppidum-ul – capitală a galilor Haedui) a echipei mixte franco-române de la Universitățile Bordeaux-Montaigne și Babeș-Bolyai din Cluj.

Obiectivul cercetărilor a fost sectorul “Les Grandes Portes” – una dintre porțile monumentale ale așezării fortificate : a fost continuată dezvelirea unei porțiuni de murus Gallicus (începută în 2019) și a început investigarea unei terase de mari dimensiuni aflată în imediata apropiere a intrării, pe care se presupune că a funcționat și o carieră de piatră.

Studenți ai secției de arheologie (nivel licență și masterat) din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB au avut ocazia să ia contact cu situl, metodele de cercetare din Franța și cu descoperirile specifice sfârșitului celei de-a doua epoci a fierului din această parte a continentului.

De asemenea, în cursul unor excursii de studii, au avut ocazia să cunoască situri și muzee importante din regiune: monumentele romane de la Augustodunum (Autun) și muzeul din oraș, muzeul din Châtillon-sur-Seine unde sunt expuse obiectele descoperite în celebrul mormânt al principesei de la Vix, de la sfârșitul primei epoci a fierului.

Aceste experiențe, importante pentru formarea unor viitori specialiști, au fost posibile datorită sprijinului acordat de Facultatea de Istorie și Filosofie, conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj și, nu în ultimul rând, de Centre Européen d’Archéologie Bibracte. Misiunea arheologică a UBB în Franța face parte dintr-un proiect de colaborare cu o durată de patru ani.