Admitere Arheologie

Întrebări frecvente  
"The archaeologist is digging up, not things, but peoples". (Sir Mortimer Wheeler)
Vă propunem un simplu exerciţiu de memorie: încercaţi să vă amintiţi numele unui arheolog foarte cunoscut.
Probabil că cele mai multe răspunsuri ar include numele lui Indiana Jones. Aceasta pentru că puterea cinematografului este foarte mare şi influenţa lui se face simţită peste tot. Totuşi, Indiana Jones nu a fost un arheolog în adevăratul sens al cuvântului. În munca sa de cercetare arheologul nu este interesat doar de descoperirea unor obiecte, fie ele si extrem de valoroase, ci încearcă să reconstituie istoria unor civilizaţii: de la preferinţele alimentare la organizarea socială, de la modalităţile de comunicare la credinţele religioase.
Aşadar, ce este de fapt arheologia? Cuvântul se traduce literalmente prin ştiinţa trecutului (archaios -vechi, logos - ştiinţă).
Astăzi, termenul se referă în principal la studiul civilizaţiilor din trecut cu ajutorul urmelor materiale care au supravieţuit până la noi.
Domeniul de interes al arheologiei începe odată cu primele artefacte (piese fabricate de mâna omului) şi ajunge până în zilele noastre.
Majoritatea arheologilor se ocupă de studiul trecutului uman, mergând înapoi milenii sau chiar sute de mii de ani, dar un număr tot mai mare de cercetători se ocupă de perioade istorice şi chiar de fenomene contemporane. De exemplu, situl testului nuclear din deşertul Nevada, cabanele exploratorilor polari sau chiar bunkerele naziste şi zidul Berlinului atrag din ce în ce mai mulţi arheologi astăzi.
Cu toate că arheologia se învaţă şi în biblioteci şi săli de cursuri, nu doar pe teren, ea rămâne o aventură!...
Merită să studiezi arheologia? Oamenii au fost întotdeauna fascinaţi de civilizaţiile şi culturile trecute - gândiţi-vă numai la interesul generat de descoperirile din Valea Regilor (Egipt) sau de la Stonehenge (Marea Britanie) - şi atâta vreme cât săpăturile arheologice scot la lumină noi şi noi informaţii despre acestea, interesul pentru cunoaşterea lor nu va dispărea. Una dintre marile posibilităţi ale arheologiei este că lumea întreagă este câmpul ei de cercetare. Oriunde pe glob, în junglă sau deşert, în peşteri sau în munţi, există urme arheologice de investigat. Nici măcar uscatul nu este o limită pentru arheologie, astăzi există posibilitatea efectuării de cercetări subacvatice sau specializări în fotografia arheologică aeriană. Deoarece acoperă întreaga noastră istorie, arheologii se pot ocupa de perioade de timp variate şi de obiecte dintre cele mai diverse: totul, de la studiul celor mai timpurii unelte de piatră, care abia se disting de pietrele naturale, până la analiza fotografiilor din satelit pentru obţinerea de date privind siturile arheologice reprezintă munca pe care o fac arheologii în încercarea de descifrare a trecutului omenirii. Arheologia este o ştiinţă multidisciplinară şi interdisciplinară şi, ca atare, studiul ei vă va ajuta să obţineţi cunoştinţe şi chiar competenţe în domenii dintre cele mai variate (geologie, topografie, fotografie, arheozoologie, antropologie, istoria artei, arhitectură, fizică, informatică etc).
Arheologia la Cluj:
Arheologia merită studiată!
Vă sugerăm cadrul în care puteţi dobândi aceste cunoştinţe. Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie este formată dintr-un colectiv de profesori recunoscuţi pe plan intern şi internaţional. Domeniile de cercetare ale membrilor departamentului sunt variate şi acoperă aproape întreaga paletă a studiilor arheologice: religiile lumii clasice, istoria Imperiului roman, arheologia provinciei Dacia, istoria şi arheologia epocii fierului, preistorie, arheologia ritualului, epigrafie, numismatică, istoria artei antice etc. Biblioteca de specialitate vă pune la dispoziţie mii de volume, unele dintre ele extrem de rare. Colaborarea cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei vă facilitează accesul la laboratoarele de conservare şi restaurare.
Practica studenţilor noştri se desfăşoară, vara, pe unele dintre cele mai importante situri antice din România: Sarmizegetusa, Ulpia Traiana, Potaissa etc... Preocupările membrilor catedrei, ca şi cele ale colaboratorilor din alte instituţii (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Institutul de Arheologie şi Istoria artei al Academiei Române) vă oferă posibilitatea de a alege dintr-un număr mare de şantiere din întreaga ţară, care cercetează cele mai variate epoci istorice.
Studiu în străinătate: Studenţii noştri au posibilitatea, prin programele de mobilităţi europene (burse), să studieze până la un semestru în mari universităţi europene: Viena, Graz, Paris etc. De asemenea, ei lucrează pe şantiere arheologice Uniunea Europeană, sau în cadrul misiunilor comune pe situri din România.