25 aprilie 2024

Bibracte - apel pentru participare la campanie 2024

PARTICIPARE LA CAMPANIA 2024 (1 – 18 iulie, plecare 30 iunie – sosire 20 iulie)
Sunt disponibile 4 locuri pentru studenți (licență, master, doctoranzi) cu specializarea istorie antică și arheologie, vorbitori de limba franceză sau engleză.
Doritorii se pot adresa dlui prof. dr. Gelu Florea (aurel.florea@ubbcluj.ro), până în data de 29 aprilie 2024.

 

Campania 2023
Ca în fiecare an, echipa franco-română formată din studenți și profesori de la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne (profesor Sophie Krausz) și, repectiv, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (profesor Gelu Florea) au continuat cercetările arheologice în situl de la Bibracte (Glux-en-Glenne, Franța).
Situl, datând din a doua epocă a fierului, este considerat un reper în arheologia europeană a marilor așezări fortificate de la sfârșitul acestei perioade (oppida). Centrul Arheologic European de la Bibracte primește în fiecare an echipe franceze și internaționale (Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Cehia etc.) implicate în proiecte de cercetare complexe și de lungă durată. Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie prin Departamentul de Istorie antică și Arheologie a fost invitată acum câțiva ani să se alăture acestui program arheologic.
Campania de cercetări arheologice din iulie 2023 a echipei UBB a marcat un final de etapă și a pregătit următoarea etapă, care va începe în vara anului viitor. A fost finalizată o săpătură începută acum trei ani, care a precizat stratigrafia imensei terase artificiale aflată în apropierea uneia dintre porțile principale ale așezării fortificate (numită “Les Grandes Portes”, sector cercetat de colegii francezi) și care a identificat principalul drum care străbate întregul complex. Începând cu anul 2024, un nou sector al terasei va fi investigat, unde a existat o carieră pentru extragerea pietrei necesare paramentului zidului defensiv și unele structuri vizibile pe releveul LiDAR.
Studenții de la universitatea noastră au participat, pe lângă săpăturile propriu-zise, la excursii de studii la muzee și situri din regiune (Autun – Augustodunum, Châtillon-sur-Seine, unde se păstrează descoperirile din celebrul mormânt aristocratic de la Vix).
În acest an echipa a primit vizita doamnei președintă a Universității Paris 1 Panthéon Sorbonne și, respectiv a reprezentanților Ambasadei României la Paris și a Ambasadei Republicii Franceze la București.