Kolozsvári Magyar Törtenéti Intézet

Site-ul oficial al KMTI

Director
conf. univ. dr. Róbert-Miklós Nagy

Prodecan responsabil cu departamentul maghiar
prof. univ. dr. Enikő Rüsz-Fogarasi

Secretar institut
asist. dr. János Fodor

Consiliul institutului

• dr. Lupescu Mária-Magdolna
• dr. Enikő Rüsz-Fogarasi
• dr. Klára Pakó
• dr. Nagy Róbert-Miklós
• dr. Toth Solid

Secretar al secției maghiare
Rin Dawn

Prezentare generală

Institutul Maghiar de Istorie din Cluj-Napoca – împreună cu alte institute similare – a fost înființat în 2012 pe baza noului Act educațional la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai. Scopul institutului este de a uni, organiza și sprijini predarea istoriei și a științelor conexe la nivel universitar în limba maghiară.

Pregătirea istoricilor în limba maghiară are o istorie mult mai lungă. După anii 1990, instruirea în limba maghiară, care a fost înghețată în anii 1980, a început din nou să se dezvolte: atât numărul de lectori și studenți, cât și oferta educațională s-au extins semnificativ. Această dezvoltare a fost încununată de înființarea Institutului maghiar de istorie, în cadrul căruia este posibilă o mai bună coordonare a formării în limba maghiară.

Institutul Maghiar de Istorie din Cluj-Napoca oferă cea mai versatilă ofertă din cadrul universității: șapte cursuri universitare ( istorie, arheologie, istoria artei, relații internaționale, arhive, turism cultural, bibliotecă și științe ale informației ) și două programe de masterat ( cercetare și utilizare) de patrimoniu cultural, istorie contemporană și relații internaționale) este una dintre sarcinile Institutului. Cu excepția uneia, aceste specializări sunt predate numai în limba maghiară în România. În plus față de personalul institutului, prezența profesorilor invitați și participarea la diferite programe de schimb internațional contribuie, de asemenea, la formarea de calitate. Munca de succes este demonstrată, printre altele, de participarea excelentă a studenților noștri la Conferințele Naționale Științifice Studențești din Ungaria (OTDK).

Contact

Adresă
Universitatea Babeș-Bolyai
Facultatea de Istorie și Filosofie
Departamentul de Istorie în Limba Maghiară
400088 Cluj-Napoca, Napoca nr. 11

e-mail
officetorci@gmail.com