Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj-Napoca - Facultatea de Istorie şi Filosofie

Prima pagină > Conferinţe, Evenimente > Curs intensiv: Percepţie şi cauzalitate în filosofia medievală, dr. Elena (...)

Curs intensiv: Percepţie şi cauzalitate în filosofia medievală, dr. Elena Băltuţă

Luni 6 noiembrie 2017, de Mihai Maga

Centrul de Filosofie Antică şi Medievală vă invită să participaţi la cursul intensiv
Percepţie şi cauzalitate în filosofia medievală
dr. Elena BĂLTUŢĂ
bursieră a Fundației Alexander von Humboldt, Return Fellowship,
în perioada 6 – 10 noiembrie 2017

Problematica cursului:

Percepția a fost dintotdeauna în atenția filosofilor. Ea marchează primul pas în interacțiunea noastră cu lumea înconjurătoare. Prin intermediul ei vedem obiectele din jurul nostru, le auzim, le gustăm, le atingem și le mirosim. Mai mult chiar, percepția este adesea însoțită de atitudini încărcate emoțional în raport cu unele obiecte, acestea fiind percepute ca fiind plăcute sau periculoase, folositoare sau nefolositoare etc. Anumite probleme legate de percepție au fost ridicate încă din antichitate și s-au perpetuat până în filosofia contemporană. Asupra unor astfel de probleme perene ale filosofiei percepției ne vom concentra de-a lungul acestui curs. Concret, vom încerca să oferim împreună răspunsuri la câteva întrebări: Care sunt obiectele percepției? Care este conținutul unei experiențe perceptuale? Care este subiectul percepției? Cine sau ce cauzează percepția? În ce măsură oferă percepția un fundament pentru cunoaștere? Deși aceste întrebări pot primi răspunsuri din perspectiva mai multor intervale temporale ale istoriei filosofiei, ne vom concentra doar asupra răspunsurilor pe care le-au oferit trei filosofi de secol XIII: Toma din Aquino, Robert Kilwardby și Petrus Johannis Olivi. Pentru a putea reconstitui teoriile lor ale percepției, într-o manieră comprehensivă, este nevoie de o abordare care înglobează atât metafizica, cât și teoria cunoașterii. Metodologia utilizată va fi cu precădere sistematică.

Scopul cursului:

În termeni generali, cursul își propune să dezvolte abilitatea participanților de a înțelege diferite poziții filosofice, de a se raporta critic la textele filosofice, de a încuraja gândirea și exprimarea scrisă și orală într-o manieră clară. În termeni concreți, cursul încearcă să demonstreze că o abordare sistematică se preteză oricărui tip de filosofie, nu doar celei din tradiția anglo-saxonă.

Când:

Luni, 6 noiembrie 2017: 10.00-11.45; 12.15-14.00.
Marți, 7 noiembrie 2017: 10.00-11.45; 12.15-14.00.
Miercuri, 8 noiembrie 2017: 10.00-11.45; 12.15-14.00.
Joi, 9 noiembrie 2017: 10.00-11.45; 12.15-14.00.
Vineri, 10 noiembrie 2017: 10.00-11.45; 12.15-14.00.

Unde:

Cursurile vor avea loc în sala 139 a sediului Departamentului de Filosofie Premodernă și Românească, clădirea centrală UBB, str. M. Kogălniceanu nr. 1.

Contact:

Cei interesați sunt rugați să trimită un email Elenei Băltuță pe adresa: elena_baltuta@yahoo.com, cu titlul „Curs intensiv”. Textele din literatura primară și secundară vor fi puse la dispoziția participanților în limbile latină, română și engleză.