Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj-Napoca - Facultatea de Istorie şi Filosofie

Prima pagină > Conferinţe, Evenimente > Colocviul internaţional FIDEM: Pluralitatea lecturii surselor în Evul (...)

Colocviul internaţional FIDEM: Pluralitatea lecturii surselor în Evul Mediu

Miercuri 23 septembrie 2015, de Mihai Maga

Cluj, România, 23–26 septembrie 2015

http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015

Guillaume de Conches, în ale sale Glossae super Boethium (CCCM 158, ed. Nauta, 1999, p. 202, 90-93) afirmă: “...de eadem re secundum diversas considerationes diversae inveniuntur expositiones. Sed non est curandum de diversitate expositionum, immo gaudendum, sed de contrarietate si in expositionibus esset ...

Care este natura diversităţii interpretative a textelor sursă ale Evului Mediu? Cum anume raportarea la text, fie el teologic, filosofic, literar, istoric, muzical sau din alte domenii lingvistice, fie ele grec, ebraic, latin, arab sau limbă vernaculară, permit azi să descifrăm ce anume înseamnă o „sursă textuală” pentru omul de litere din Evul Mediu? De ce acelaşi text inspiră lecturi diferite? De ce scrierea unui text medieval se bazează pe surse şi de ce acest obicei se află la originea unei întregi tradiţii de interpretare? Această problematică este interdisciplinară şi se regăseşte în toate domeniile epocii medievale. De aceea, ea se adresează fiecărui specialist prin textele pe care acesta le studiază, fie ele din Evul Mediu sau de la sfârşitul acestei epoci care a acoperit un mileniu întreg.

Obiectivul colocviului este de a face analiza variaţiei acestor interpretări, a răspândirii unei asemenea conştiinţe şi a importanţei sale pentru viaţa intelectuală a Evului Mediu.