RO |EN
headerPic
Obiective

 

Subordonate dorinţei generale de a furniza o privire de jos-în-sus asupra vieţii religioase în Transilvania medievală târzie şi modernă timpurie, proiectul a stabilit un număr de scopuri generale precum şi obiective specifice pentru fiecare an care corespunde structurii cercetării.

 

Scopurile generale

Primul scop al proiectului este acela de a estima nivelul integrării de către laicat a normelor referitoare la dreapta credinţă şi la comportamentul corect, formulate de instituţiile ecleziastice. Examinând modul în care prescripţiile oficiale au fost urmate sau mai degrabă observate în termeni foarte generali, atingerea primului scop al proiectului va scoate în evidenţă practicile religioase aflate la intersecţia dintre prescripţiile ecleziastice şi iniţiativele laice. Al doilea scop va fi acela de a examina practicile religioase ale laicilor, mai ales cele devoţionale. Cel de-al treilea scop implică o explorare suplimentară a experienţelor religioase ale laicilor din punctul de vedere al rolului jucat în formarea identităţilor religioase/confesionale într-o regiune multi-religioasă şi multi-confesională.

 

Obiective specifice (Octombrie-Decembrie 2011)

Obiectivele stabilite pentru primul an al proiectului, 2011, adică identificarea surselor primare şi a bibliografiei relevante pentru temele de cercetare selectate au fost îndeplinite cu succes.

 

Obiective specifice (2012)

Scopul pricipal al celui de-al doilea an al proiectului a fost acela de a clarifica cadrul teoretic al temei de cercetare şi de a discuta conceptele relevante asociate acestuia, cum ar fi religia populară, cultura religioasă şi religia trăită. Acest scop a fost atins în special prin organizarea unui atelier internaţional la sfârşitul celui de-al doilea an (2 Noiembrie 2012) şi prin participarea echipei de cercetare la un alt atelier, iniţiat de directorul proiectului, care a beneficiat de prezenţa unor figuri cheie în dezbaterea privitoare la cultura religioasă şi istoria devoţiunii, cum ar fi Natalie Zemon Davis, William Christian şi Gábor Klaniczay. Un al doilea obiectiv al anului a fost îmbunătăţirea resursei umane a proiectului în urma angajării prin concurs public a unui membru suplimentar al echipei, specializat în arheologie medievală, atins prin angajarea lui Ünige Bencze. Ultimul obiectiv major al anului a fost diseminarea rezultatelor cercetării, atins prin publicarea buletinului informativ (în iunie şi decembrie) şi prin participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale.

 

Obiective specifice (2013)

Obiectivele pentru cel de-al treilea an al proiectulu, îmbunătăţirea capacităţii de cercetare a echipei, familiarizarea cu literatura temei şi diseminarea rezultatelor cercetării au fost atinse prin adaptarea conceptelor alese şi a categoriilor analitice stabilite la specificul documentelor existente, prin organizarea unui atelier intitulat Text, Imagine, Obiect: itinerarii în explorarea religiozităţii medievale şi moderne timpurii (abordare şi metode) în noiembrie 2013, prin vizite la arhive, biserici şi biblioteci, în România şi în străinătate şi prin participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale.

 

Obiective specifice (2014)

Al patrulea an al proiectului a fost dedicat rafinării metodologiei de lucru, obiectiv atins prin cercetarea individuală şi prin întâlnirile periodice ale echipei, unde membrii acesteia şi-au prezentat cercetările în desfăşurare. Diseminarea rezultatelor cercetării a fost realizată prin publicaţii şi prin participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale.

 

Obiective specifice (2015)

Obiectiv 1 Integrarea rezultatelor cercetării internaţionale în cercetarea românească

Echipa grantului Beyond the Norms: Religious Practice in Medieval and Early Modern Transylvania a decis ca în anul 2015 să îşi asume ca prim obiectiv integrarea tendinţelor inovatoare ale cercetării în domeniul vieţii religioase în cercetarea românească. Deşi lipsită (din motive financiare) de aportul direct al cooptării unor cercetători din străinătate în echipa grantului, echipa a suplinit această dificultate printr-o atenţie crescândă acordată introducerii unor interpretări recente, inovatoare din cercetarea ştiinţifică internaţională, într-o manieră punctuală, în activitatea desfăşurată în cadrul proiectului în anul 2015. Soluţii pertinente fiecărui subiect de cercetare asumat individual de membrii echipei au fost incluse în discuţia metodologică care a structurat prezentările la conferinţele naţionale şi internaţionale, precum şi în articolele/studiile care au fost publicate în cursul anului 2015 (pentru detalii vezi raportul pe anul 2015). Mai mult, iniţierea unor discuţii online cu cercetători din străinătate, discuţii care vor fi sintetizate în secţiunea forum a site-ului proiectului, a reprezentat o altă modalitate, credem eficientă, de a păstra viu dialogul cu istoriografiile occidentale.

Obiectiv 2 Confruntarea rezultatelor cercetării cu abordări similare din cercetarea ştiinţifică internaţională

Dezbaterile în care au fost implicaţi membrii proiectului în anul 2015 (prin intermediul conferinţelor şi a discuţiilor purtate cu istorici din străinătate avînd interese similare de cercetare), în ceea ce priveşte definirea vieţii religioase a laicilor la graniţa dintre normele bisericii şi practicile devoţionale cotidiene au urmărit în principal compararea tendinţelor analitice şi conceptuale formulate pe baza materialului documentar local cu abordări similare propuse în istoriografia occidentală. Servind perspectivei comparatiste, această strategie a beneficiat şi de implicarea membrilor echipei în proiecte de cercetare şi editoriale care au întregit paleta interpretativă prin aplicarea unui set comun de abordări analitice. Mai mult, trebuie amintit şi că vizibilitatea naţionala şi internaţională a membrilor echipei grantului a produs un impact notabil în domeniul cercetării internaţionale, în domenii specifice cum ar fi religiozitatea laicatului sau patronajul artistic.