|
|
Întâlnire cu scriitorii Nicolae Breban şi Aura Christi |
Conferinţele I. Em. Petrescu |
Lansare de carte "Filosofia lui K.R.Popper" |
Caravana de carte Gaudeamus |
Workshop internaţional Life Turn |
Întâlnire cu scriitorii Nicolae Breban şi Aura Christi
Joi 17 aprilie 2008 Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Centrul Mediterana organizează o întâlnire cu scriitorii Nicolae Breban şi Aura Christi. Întâlnirea cu cei doi mari oameni de cultură români va avea loc la ora 12 în sala Mihai Eminescu din clădirea Facultăţii de Litere de pe strada Horea nr.31.
Aceştia vor susţine următoarele conferinţe:
Don Juan - un mit al Europei - Nicolae BREBAN
Maestru şi ucenic in Anul European al Dialogului Intercultural - Aura CHRISTI
Astfel cei interesaţi au ocazia de a se întâlni cu două dintre marile personalităţi ale vieţii culturale româneşti şi posibilitatea de a intra în contact cu literatura română contemporană. | |
top |
Conferinţele I. Em. Petrescu
În perioada 31 martie-2 aprilie 2008 Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat conferinţele dedicate cunoscutei eminescoloage Ioana Emilia Petrescu. Conferinţele au fost susţinute de renumiţi profesori de la universităţi din străinătate si din România. Întâlnirile au ca scop omagierea celei care a fost o erudită cunoscătoare a operei poetului naţional si care a reuşit să-l ofere pe Eminescu atât studenţilor români cât şi întregii lumi prin cărţile sale minunate. De asemenea au fost puse în discuţie o serie de probleme care preocupă literatura şi critica literară în acest moment în relaţia lor cu operele şi cu cititorii. Conferinţele au fost organizate sub forma unor "confruntări", după prezentarea unei teme o altă conferinţă urmează drept răspuns antecedentei.
Conferinţele au avut loc după următorul program:
- Luni 31 martie 2008 ora 18 sala Shakespeare Facultatea de Litere, str.Horea, nr. 31
- Invitat profesor doctor Otilia Hedeşean (Universitatea de Vest Timişoara)
- Conferinţa "Terenul departe. Probleme ale prezentării"
- Invitat lector doctor Eleonora Sava (UBB)
- Conferinţa "Construcţia subiectului etnologic.Interacţiunea cercetător-interlocutor"
- Miercuri 2 aprilie 2008 ora 17 sala D.Popovici, Facultatea de Litere, str.Horea, nr.3
- Invitat profesor Luisa Valmarin (Universitatea "La Sapienza" Roma)
- Conferinţa "Filologia, mama vitregă a Criticii Literare"
- Invitat Ioana Both (UBB)
- Conferinţa "Teoria literară, cenuşereasa eminescologiei"
| |
top |
Lansare de carte "Filosofia lui K.R.Popper"
Vineri 04.04.2008 a avut loc la sediul Universităţii Babeş-Bolyai, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, sala D.D.Roşca, lansarea cărţii "Filosofia lui K.R.Popper". Aceasta este o antologie de analize şi interpretări ale mai multor filosofi români şi străini asupra filosofiei popperiene. Textele prezente în această carte reprezintă o serie de conferinţe ţinute de renumiţi filosofi în 2002, la Universitatea din Bucureşti, cu ocazia celebrării centenarului lui K.R.Popper.
Lansarea cărţii a fost făcută la Cluj-Napoca, deoarece a apărut cu sprijinul domnului profesor al Universităţii Babeş-Bolyai, de la secţia Filosofie-limba germană, Rainer Schubert. Alături de el, la prezentarea cărţii au mai fost prezenţi doi dintre cei trei editori, anume, Constantin Stoenescu şi Mircea Flonta. Singurul absent a fost domnul Drăgan Stoianovici, care nu a putut fi prezentat din motive medicale. Cel care s-a ocupat cu moderarea şi cu organizarea întâlnirii a fost domnul profesor Marcel Bodea, el prilejuind astfel studenţilor - şi nu numai- o întâlnire cu oameni mari ai culturii şi filosofiei româneşti.
Cartea este compusă din mai multe lucrări scrise atât în limba română cât şi în limba engleză şi germană, printre autori regăsindu-se Mircea Flonta, Drăgan Stoianovici, Marcel Bodea, Rainer Schubert, David Miller. | |
top |
Caravana de carte Gaudeamus
În perioada 16-20 aprilie 2008 are loc la Cluj-Napoca Caravana de carte Gaudeamus. Prilej pentru publicul clujean de a lua contact cu noutăţile editoriale, cât şi cu cărţi mai vechi apărute la diferite edituri din România. Târgul de carte va fi amplasat în Piaţa Unirii lângă grupul statuar Matei Corvin, unde vizitatorii vor beneficia de o ofertă promoţională foarte avantajoasă, putând achiziţiona cărţi cu până la 35% mai ieftine decât în librării.
Una dintre importantele edituri prezente la târg, Ideea Europeană, va organiza o serie de lansări de carte şi întâlniri cu scriitori cunoscuţi ai culturii române după următorul program:
- Vineri, 18 aprilie
- Ora 16.00
Ovidiu Pecican, Troia, Veneţia, Roma
Invitaţi: Ovidiu Pecican, Ionuţ Costea, Aura Christi
- Ora 17.00
Diana Adamek, Vasco da Gama navighează,
Melancolii portugheze
Invitaţi: Diana Adamek, Ovidiu Mircean, Aura Christi
- Sambată, 17 aprilie
- Ora 15.00
Rodica Marian, Felicia Şerban, Dicţionarul Luceafărului eminescian
Invitaţi : Rodica Marian, Felicia Şerban, Carmen Vlad, Aura Christi
- Ora 16.00
Ştefan Borbely, O carte pe săptămană
Invitaţi: Ştefan Borbely, Constantina Buleu, Mihai Dragolea, Aura Christi
- Ora 17.00
Constantin Cubleşan, Din mansarda lui Cioran
Invitaţi: Constantin Cubleşan, Aura Christi
Cei prezenţi la aceste lansări de carte vor putea obţine autografe şi îi vor putea cunoaşte pe scriitorii prezenţi acolo, bucurându-se în acelaşi timp de un eveniment cultural de anvergură ce nu trebuie ratat.
| |
top |
Workshop internaţional Life Turn
În data de 18 martie 2008 a avut loc în Cluj-Napoca un workshop international cu titlul "Life Turn/Le Tournant de la Vie".Această conferinţă a beneficiat de prezenţa unor mari nume ale filosofiei internationale care au vorbit despre statutul pe care îl are viaţa în cadrul filosofiei postmoderne, în special la Husserl, Heidegger şi Derrida. Abordarea acestor teme a fost făcută din punct de vedere fenomenologic, fiind o nouă încercare de a explica rolul vieţii în această ramură a filosofiei postmoderniste. Cel care se ocupă cu organizarea acestei întâlnirii este conf. dr. Ion Copoeru de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, el ocupându-se de o serie întreagă de astfel de întâlniri atât de necesare domeniului cultural român. Conferinţele au avut loc la Aşezământul Cultural Lapedatu, str. Bolintineanu, nr.16, cartier Andrei Mureşanu, Cluj-Napoca, după următorul program:
- 9.00 - 10.00: Tamas Ullman (ELTE Budapest, Hungary)
- Approches phénoménologiques au phénomène de la vie
- 10.00 - 11.00: Dermot Moran (Dublin, Irlanda)
- Husserl`s late interest in the life, culture and history in the manuscripts surrounding the Crisis
- 11.00 - 11.30 Pause
- 11.30 - 12.30: Leonard Lawlor (Memphis, USA)
- A new possibility of life: The experience of Powerlessness as a solution to the Problem of the Worst
- 12.30 - 15.00 Lunch
- 15.00 - 15.45: Horaţiu Crişan (Cluj, Romania)
- Transcendental Phenomenology and Phenomenology of Life
- 15.45 - 16.30: Deodáth Zuh (Elte, Budapest)
- How do categorical reprezentations influence everyday intuition? On Husserl`s early attempt to grasp the horizantal structure of consciousness
- 16.30 - 17.15: Vernon Cisney (Purdue, USA)
- Categories of life: The Status of the Camp in Derrida and Agamben
| |
top |
|
|