Mic ghid


View Larger Map
 

Cum ajungem acolo

Cheile Lăpuşului sunt situate în judeţul Maramureş, în aval de localitatea Târgu Lăpuş, între localităţile Răzoare şi Remetea Chioarului. Tabăra noastră se află la aprox. 1 km de la ieşirea din localitatea Răzoare, la intrarea în chei. Până la ieşirea din satul Răzoare este şosea rutieră, iar până la locul de campare este drum de ţară. Accesul cu maşina este dificil, dar posibil.

Până în comuna Răzoare se poate ajunge cu:
  • autobuzul, din Cluj, din autogara de lângă gara CFR: în jurul orei 15:20 este un autobuz spre Târgu Lăpuş. Se merge cu autobuzul până în comuna Răzoare, ultima staţie înainte de Târgu Lăpuş (Cluj-Răzoare plec. 15:25 sos. 17:25, Răzoare-Cluj plec. 6:30 sos. 8:30; pentru întoarcere există o cursă spre Gâlgău la 13:00 şi una spre Dej la 14:00 de unde se poate lua alt autobuz spre Cluj);
    Compania FANY
  • trenul până în Gâlgău (IRN1945 Mangalia – Satu Mare; IRN1641 Bucureşti – Baia Mare; R4094 Cluj – Jibou; IR1546 Cluj – Satu Mare; IR1745 Bucureşti – Satu Mare) şi de acolo cu o ocazie spre Târgu Lăpuş, până în comuna Răzoare (aprox. 24 km.);
  • cu un alt mijloc, până în Târgu Lăpuş şi de acolo spre Gâlgău 5 kilometri, până în Răzoare.

în comuna Răzoare se coboară la băcănie. Se merge prin spatele băcăniei prin sat în jos, până se ajunge la un pod. Se traversează podul şi se merge prin sat, în jos, pe firul apei, până se iese din sat. (Dacă veniţi cu maşina, mergeţi până la podul rutier peste Lăpuş şi de acolo prin sat spre localitatea Groape.) La ieşirea din sat nu se merge pe drumul care urcă (spre satul Groape), ci pe cel care merge pe lângă râu, prin faţa carierei de piatră. Se mai merge aproximativ 20 min. în josul râului până la intrarea în defileu (loc cunoscut de localnici ca sub groape sau la intrarea în strâmtori). înainte să ajungeţi la tabără veţi mai urca un mic deal, deci tabăra nu va fi vizibilă decât după ce veţi fi coborât dealul.

Ca măsură de siguranţă, mai ales dacă veniţi prima dată, notaţi sau salvaţi numerele de telefon ale organizatorilor în caz că aveţi nevoie de indicaţii suplimentare sau pentru orice situaţie în care vă putem ajuta. Vedeţi pagina de contact.

 

Ce facem acolo

Seminarul constă din comunicări ale studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor în filosofie şi ale unor invitaţi. Participanţii care doresc să susţină comunicări sunt invitaţi să trimită un proiect cu titlul şi o descriere de 5-10 rânduri până la 1 iulie organizatorilor. Comunicările se ţin ziua şi sunt urmate de dezbateri şi discuţii.

În timpul liber se poate face baie în râul Lăpuş, în extraordinarul decor al cheilor, se poate pescui (cu permis de şes) scobar, mreană şi alte specii de peşti, se pot face drumeţii prin chei şi prin satul Groape sau se pot vizita oraşul Târgu Lăpuş ori Mânăstirea Rohia. Munţii Ţibleş se află nu departe de Cheile Lăpuşului.

În locul de campare se poate face plajă, baie, practica diverse jocuri distractive, iar seara se poate sta, cânta şi povesti la un foc de tabără.

Aveţi nevoie de:
  • cort (sau să vă asiguraţi cu aveţi un coleg cu cort care vă poate găzdui);
  • îmbrăcăminte adecvată (atât pentru vreme caldă şi plajă/baie cât şi haine de schimb în caz de ploaie);
  • provizii minime de mâncare până la următoarea deplasare în sat;
  • instrumente necesare traiului în natură (lanternă, tacâmuri, vase, chitară etc.)
Se pot găsi:
  • produse alimentare (conserve, mezeluri proaspete, pâine, răcoritoare etc.) la magazinele din sat;
  • produse alimentare specifice (lapte, ouă, brânză) la localnici;
  • produse nealimentare de strictă necesitate la magazinele din sat;
  • apă potabilă la 50 m. de tabără.
Vă rugăm să respectaţi natura şi să păstraţi curăţenia în zona de campare!
 

Hărţi cu localizarea Văii Lăpuşului

Locaţia: 47° 26' 30" latitudine nordică, 23° 44' 29" longitudine estică (+47.442°N +23.741°E)
Lapus harta - RO
Localizarea Lăpuşului în România (69,5 kb)
Lapus harta - Geo Rut
Harta turistică a zonei (76,7 kb)
Lapus harta - Rut mare
Harta rutieră Cluj-Napoca - Baia-Mare (9,6 kb)
Lapus harta - Rut mica
Harta rutieră Gâlgău - Tg. Lăpuş (6,6 kb)
Lapus harta - Razoare
Satul Razoare, drumul spre tabără (36 kb)
Lapus harta - semnal mobil
Acoperire semnal telefonie mobila (149 kb)
Lapus harta - satelit
Harta taberei din satelit (85,5 kb)
Lapus harta - sat marcat
Harta din satelit cu marcaje (92,4 kb)
 

Vremea în Lăpuş:

Weather Forecast | Weather Maps | Weather Radar | Hurricane Center

 

Camere web în timp real din Baia Mare (cca. 25 km NNV de Valea Lăpuşului)

 

6609
Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "w" in /usr/local/www/apache24/data/fam/lapus/2019/contor.php:26 Stack trace: #0 /usr/local/www/apache24/data/fam/lapus/2019/index.php(206): include() #1 {main} thrown in /usr/local/www/apache24/data/fam/lapus/2019/contor.php on line 26