In premiera, pentru orizontul cultural romanesc, acest proiect are in vedere traducerea, comentarea si reevaluarea din punctul de vedere al problematicii filosofice si al teologiei contemporane a monumentalei opere Summa Theologiae a lui Toma din Aquino. Reper de baza al culturii medievale europene, aceasta lucrare a influentat problemele teologiei si ale filosofiei modernitatii si este unul din tezaurele culturii umaniste actuale. O asemenea munca necesita competente variate, reunind filologul clasic cu istoricul medievist, filosoful cu teologul.

Munca in echipa in cadrul Centrului de Filosofie antica si medievala (Centru de cercetare infiintat de Catedra de Istoria Filosofiei Antice si Medievale a Universitatii Babes-Bolyai si recunoscut de CNCSIS in anul 2006), seminariile de cercetare, stagiile de documentare la Centrele tomiste internationale, colaborarea cu membri ai Comisiei Leonine pentru traducerea operei tomiste, comentarea textului, confruntarea editiei standard cu manuscrisul inedit de secol al XIII, conservat in Romania la Muzeul Brukenthal din Sibiu, si editarea a 3 volume de studii tomiste asigura circumstantele unei intreprinderi de acest fel.

Cercetarea, comentarea si traducerea acestui text limba romana, sub ingrijirea unor specialisti calificati in filosofie, teologie si limbi clasice reprezinta o reevaluare si o sistematizare a terminologiei filosofico-teologice romanesti, o recuperare a fundamentelor medievale ale culturii moderne, o relansare a discutiilor asupra impactului filosofiei grecesti asupra principalelor teze ale teologiei occidentale si asupra nasterii stiintei moderne si o racordare a cercetarii romanesti in studiile medievale la traditia occidentala.

Miza importanta si universala a unei asemenea intreprinderi consta intr-o evidentiere si o maturizare a capacitatii de receptare a culturii romane fata de fundamentele modernitatii europene, prin asimilarea problemelor care au intemeiat in cultura medievala aceasta modernitate.

Actualităţi tomiste
Volumul Studii tomiste II

coord. Andrei Bereschi,

editura Zeta Books, Bucureşti, 2010, ISBN 978-973-1997-93-3
Volumul Studii tomiste I

coord. Alexander Baumgarten,

editura Eikon, Cluj-Napoca, 2009, ISBN 978-973-757-248-6
Colocviul Toma din Aquino şi sistemul terminologiei filosofice medievale

organizat la Bucureşti de către Societatea Româna de Fenomenologie - Casa Lovinescu, 28-31 octombrie 2010

Participanţi: Alexander Baumgarten, Laura Ilinescu, Andrei Bereschi
Toma din Aquino, Summa theologica, volumul 1

mai 2009

A apărut primul volum al ediţiei în limba română al Summei theologice.
Pentru mai multe detalii, vizitaţi site-ul editorului: polirom.ro
Colocviul Summa theologica în Română. Actualităţi ale scolasticii.

22 mai 2009, Colegiul Noua Europă, Bucureşti

Programul NEC-Link
Coordonator: Alexander Baumgarten
Participanţi: Anton Adămuţ, Alexander Baumgarten, Gabriel Chindea, Wilhelm Dancă, Iovan Drehe, Gereby Gyorgy, Abelardo Lobato, Eliana Maci, Mihai Maci, Mihai Maga, Mădălina Pantea, Bogdan Tătaru Cazaban, Alexandru Tofan, Ioana Toma.
18776