Home
Descrierea proiectului
Echipa de cercetare
Obiective
2012
2013
2014
2015
2016
Buget
Rezultate

Reînnoirea Esteticii: de la artă la viaţa cotidiană
Obiective - Anul 2014

LC 1 Estetica vieţii cotidiene şi arta contemporană: reînnoirea conceptelor şi metodelor
  • 7. Dezvoltarea unor noi concepte şi arii de cercetare ale esteticii vieţii cotidiene, pornind de la conceptele lui Heidegger.
    • 7.1 Construcţie teoretică: un nou cadru teoretic pentru estetica vieţii cotidiene – muncă, locuire, comunicare şi socializare –, pornind de la gândirea lui Heidegger asupra vieţii cotidiene.
LC 2 Situaţii sociale estetice şi tehnici ale sinelui: corp şi modă
  • 8. Dezvoltarea unui model teoretic al situaţiilor sociale estetice.
    • 8.1. Construcţie teoretică: un nou cadru teoretic pentru abordarea „situaţiilor sociale estetice” cotidiene.
LC3 Aplicarea teoriilor estetice la politica culturală şi managementul artelor/cultural
  • 9. Formularea unui set de principii coerente, consistente şi justificabile în cadrul esteticii/ cunoaşterii estetice, pentru aplicare în procesele de management cultural şi de politici publice culturale, în vederea îmbunătăţirii metodelor şi practicilor în aceste sfere de activitate.
    • 9.1 Investigarea corpusului de teorii care includ principiile esteticii/cunoaşterii estetice aplicate la procesele de management şi de politici publice culturale, inclusiv legăturile dintre aceste teorii şi alte domenii de cercetare, cu scopul de a identifica conceptele şi metodele actuale în procesul formulării de noi cadre de analiză. Studierea teoriilor şi metodologiilor bazate pe estetică, cu accent pe analiza noilor modalităţi de gândire şi de cunoaştere, şi anume:
      1. analiza/definirea/diferenţierea conceptului de "cunoaştere estetică" în raport cu cunoaşterea în ştiinţă şi cu conceptul de "tehnologie";
      2. analiza rolului structurilor figurative/metaforice de gândire în management şi procesele politicii publice;
      3. delimitarea şi analiza operaţiunilor esteticului/experienţei estetice în "estetica vieţii cotidiene”, şi a rolului esteticii în motivarea indivizilor.
      Etapă intermediară: Identificarea limitărilor metodelor şi conceptualizării pozitiviste; concretizarea unor principii estetice pentru aplicare şi testare.
    • 9.2 Schiţarea unor aplicaţii concrete ale principiilor esteticii/cunoaşterii estetice în zonele de acţiune şi practică.