Prezentare
Centrul de Filosofie Antică și Medievală al Universității Babeș-Bolyai alături de voluntarii din echipa de organizare vă invită la a XXVII-a ediție a Seminarului de Filosofie din Valea Lăpușului! Seminarul se adresează atât celor care studiază, cercetează sau predau filosofia, cât și celor care sunt interesați de domeniul socio-uman în general. Seminarul va avea loc în valea râului Lăpuş, la intrarea în Cheile Lăpuşului, județul Maramureș în perioada 21 – 25 iulie. El presupune implicarea participanților prin comunicări, ateliere de discuții și prin alte activități care vor fi anunțate în funcție de numărul și interesele celor ce vor fi prezenți. Lăpuș 27 se vrea a fi un loc al răgazului și al reflecției în care timpul nu mai este împărțit într-un registru al muncii și unul al odihnei, ci e un timp în care ieșim din cotidian pentru a ne întâlni prietenii și ideile care ne intermediază.
Seminarul de filosofie din Valea Lăpușului are o tradiție neîntreruptă de 26 de ani, a fost inițiat în anul 1995 de prof. univ. dr. Alexander Baumgarten și organizat de către Departamentul de Filosofie Premodernă și Românească și Centrul de Filosofie Antică și Medievală ale Facultății de Istorie și Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Organizarea ediției 27 a Seminarului este asumată de un grup de voluntari care au participat la edițiile anterioare.
Participă
Participarea la Seminar este liberă. Seminarul este deschis tuturor celor interesați de filosofie și de științe umaniste în general, indiferent de calificare sau afiliere. Participanții sunt liberi să aleagă durata șederii, activitățile la care participă și modul în care se implică.
Organizatorii nu oferă niciun fel de facilitate de cazare, masă sau deplasare, nici nu percep vreo taxă de participare. Participanții își vor asigura toate cele necesare traiului în natură: cort, sac de dormit, hrană, îmbrăcăminte adecvată, mijloace de petrecere a timpului liber etc. Cei care participă prima dată sunt încurajați să ia legătura cu o persoană din organizare pentru a estima cele necesare unei șederi confortabile.
Sunt obligatorii pentru toți participanții respectarea mediului natural și respectul reciproc.
Organizarea Seminarului trebuie să țină cont de actualele riscuri de sănătate și securitate. De aceea cerem participanților să respecte toate măsurile în vigoare pe perioada Seminarului.
Puteți alege să participați în mai multe feluri:
- să susțineți o comunicare pe o temă la liberă alegere și să luați parte la celelalte activități
- să asistați la comunicări, să luați parte la discuții și la activitățile comune
- să vă implicați în organizare, să asumați anumite sarcini sau activități și să participați la restul evenimentelor
Dacă doriți să participați și cu o comunicare, vă rugăm să ne trimiteți până în 18 iulie următoarele:
- o scurtă prezentare personală (studii, instituția de afiliere, date de contact)
- titlul comunicării
- rezumatul comunicării (5-10 rânduri)
- informații despre data sosirii/plecării sau data preferată pentru prezentare
Persoană de contact pentru program: conf. dr. Mihai Maga (mihai.maga@ubbcluj.ro). Organizatorii își rezervă dreptul să selecteze comunicările și să propună schimbări de program în cazul suprapunerilor.
Chiar și dacă nu propuneți o comunicare, vă rugăm să vă anunțați participarea și datele de contact către organizatori, precum și intenția privind data sosirii/plecării pentru a facilita structurarea programului și asistența organizatorică.
La sosire, participanții își vor anunța prezența la unul dintre organizatori și li se vor aduce la cunoștință condițiile de participare. La plecare, toți participanții vor primi la cerere o adeverință de participare.
Activități
- Lista de activități va fi publicată pe măsură ce se anunță participanții
Participanți anunțați: ...
Practica de specialitate
Studenții specializării Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai pot acumula un număr de ore de practică în avans, echivalent cu activitățile la care participă în cadrul programului Seminarului. Studenților care participă cu comunicări li se vor recunoaște și un număr de ore pentru documentare. Activitatea de practică parțială în avans va fi recunoscută doar la cerere, în scris, de către tutorele de practică, conf. dr. Mihai Maga.
Studenților altor specializări și celor din alte universități li se poate elibera la cerere o adeverință privind activitățile desfășurate care sunt compatibile cu practica de specialitate, dar recunoașterea acestor activități ca practică depinde exclusiv de regulamentele și responsabilii de practică din facultatea în care sunt înmatriculați.
Ghid
Cheile Lăpușului sunt situate în județul Maramureș, în aval de localitatea Târgu Lăpuș, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. Tabăra noastră se află la aprox. 1 km de la ieșirea din localitatea Răzoare, la intrarea în chei. Până la ieșirea din satul Răzoare este șosea asfaltată, iar până la locul de campare este drum de țară. Accesul cu mașina este posibil până la ieșirea din sat, dar până în tabără accesul este dificil și nerecomandat.
Până în comuna Răzoare se poate ajunge cu:
- autobuzul, din Cluj, din autogara de lângă gara CFR, în jurul orei 15:20 spre Târgu Lăpuș. Se coboară în satul Răzoare, ultima stație înainte de Târgu Lăpuș; vezi Compania FANY;
- trenul până în Gâlgău și de acolo cu o ocazie spre Târgu Lăpuș, până în comuna Răzoare (aprox. 24 km.);
- cu un alt mijloc, până în Târgu Lăpuș și de acolo spre Gâlgău 5 kilometri, până în Răzoare.
În satul Răzoare se coboară la băcănie dacă veniți cu autobuzul. Se merge prin spatele băcăniei prin sat, se traversează podul peste râu, apoi de la biserică în stânga pe drumul principal, până la ieșirea din sat. (Cu mașina trebuie să mergeți până spre ieșirea din Răzoare înspre Tg. Lăpuș și imediat după podul rutier peste râu virați la stânga, apoi continuați pe drumul asfaltat până la ieșirea din sat.) La ieșirea din sat nu se merge pe drumul asfaltat care urcă (spre satul Groape), ci pe cel care merge pe lângă râu, prin fața carierei de piatră. Se mai merge aproximativ 20 min. în josul râului până la intrarea în defileu. Înainte să ajungeți la tabără veți mai urca un mic deal, deci tabăra nu va fi vizibilă decât după ce veți fi coborât dealul.
Ca măsură de siguranță, mai ales dacă veniți prima dată, notați sau salvați numerele de telefon ale organizatorilor în caz că aveți nevoie de indicații suplimentare sau pentru orice situație în care vă putem ajuta. Vedeți secțiunea de contact.
Contact
Facebook event: https://www.facebook.com/events/308095424808764/
Contact:
-
Vasile Visoțchi — coordonator program
Email: vasilevisotchi@gmail.com -
Mihai Maga — reprezentant din partea Centrului de Filosofie Antică și Medievală UBB
Email: mihai.maga@ubbcluj.ro; Telefon: 0722855933