Prima pagină > Apel
Apel
Guillaume de Conches, în ale sale Glossae super Boethium (CCCM 158, ed. Nauta, 1999, p. 202, 90-93) afirmă: “... de eadem re secundum diversas considerationes diversae inveniuntur expositiones. Sed non est curandum de diversitate expositionum, immo gaudendum, sed de contrarietate si in expositionibus esset ...”
Care este natura diversităţii interpretative a textelor sursă ale Evului Mediu? Cum anume raportarea la text, fie el teologic, filosofic, literar, istoric, muzical sau din alte domenii lingvistice, fie ele grec, ebraic, latin, arab sau limbă vernaculară, permit azi să descifrăm ce anume înseamnă o „sursă textuală” pentru omul de litere din Evul Mediu? De ce acelaşi text inspiră lecturi diferite? De ce scrierea unui text medieval se bazează pe surse şi de ce acest obicei se află la originea unei întregi tradiţii de interpretare? Această problematică este interdisciplinară şi se regăseşte în toate domeniile epocii medievale. De aceea, ea se adresează fiecărui specialist prin textele pe care acesta le studiază, fie ele din Evul Mediu sau de la sfârşitul acestei epoci care a acoperit un mileniu întreg.
Această problematică este interdisciplinară şi se regăseşte în toate domeniile epocii medievale. Ea se adresează fiecărui specialist prin textele pe care acesta le studiază, fie ele din Evul Mediu sau de la sfârşitul acestei epoci care a acoperit un mileniu.
Obiectivul colocviului este de a face analiza variaţiei acestor interpretări, a răspândirii unei asemenea conştiinţe şi a importanţei sale pentru viaţa intelectuală a Evului Mediu.
Centrul de Filosofie Antică şi Medievală (http://hiphi.ubbcluj.ro/fam) a fost fondat în 2004 şi reuneşte cercetări privitoare la ediţii, traduceri în română şi comentarii la opere de filosofie antică şi medievală. Rezultatele cele mai reprezentative ale acestor cercetări se regăsesc în cele 27 de ediţii din colecţia de texte bilingve „Biblioteca Medievală” şi în „Chora, revue des études anciennes et médiévales” (în colaborare cu Centrul „Léon Robin” de la Universitatea Paris IV–Sorbonne), publicate de editura Polirom din Iaşi.
Prezentarea conferinţelor
Specialiştii care doresc să participe la Colocviu şi să aibă o prezentare în cadrul acestuia trebuie să trimită până în 31 mai 2015 un rezumat al prezentării lor (prezentarea nu trebuie să depăşească 20 de minute) la adresa următoare: fidem2015@gmail.com sau online: http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015/registration.
Un comitet comun al FIDEM şi al organizatorului va selecta comunicările acceptate. Taxa de participare este de 25 €. Procedura de plată va fi deschisă după anunţarea listei finale de participanţi.
Prezentările selectate în urma Colocviului vor fi publicate în colecţia FIDEM „Textes et Etudes du Moyen Age” a editurii Brepols.
Vor fi disponibile burse de participare FIDEM pentru a permite tinerilor cercetători cu vârsta maximă de 25 de ani să participe la Colocviu. Candidaturile trebuie trimise la Secretariatul Colocviului înainte de 31 mai 2015 şi trebuie să fie însoţite de un curriculum vitae, o declaraţie de motivare a candidatului şi o scrisoare de recomandare de la un profesor.
Mai multe informaţii despre conferinţă vor fi disponibile pe pagina de internet a Centrului de Filosofie Antică şi Medievală: http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015