Descrierea proiectului

Scopul principal al acestui proiect va consta in cartarea majoritatii siturilor romane din Dacia, civile si militare, atat pentru crearea unei harti de ansamblu, cat si a unor harti de detaliu pentru fiecare sit studiat in parte. Astfel, se va putea obtine o imagine mai clara in ceea ce priveste situatia Daciei si a modului in care provincia a fost integrata in Imperiul Roman. Realizarea unei harti topografice a Daciei si a fiecarui sit arheologic in parte, cu mijloace moderne si in „timp real”, apare ca solutie unica pentru salvarea a ceea ce a mai ramas din una din cele mai spectaculoase perioade ale trecutului nostru. Prospectiile geomagnetice sau geofizice in arheologie sunt tot mai utilizate, la nivel international, iar necesitatea folosirii lor si in Romania este evidenta. Utilizandu-se tehnici GPR, va fi posibila salvarea cat mai multor situri care fac parte din patrimoniul cultural national. De asemenea, studierea civilizatiei romane va beneficia de un avant important in urma acumularii unor informatii noi privitoare la asezarile civile si militare din Dacia. Printr-un staff specializat se vor realiza prospectii geofizice intr-un numar cat mai mare de situri de pe teritoriul fostei provincii Dacia, calitatea si rapiditatea cercetarilor fiind asigurate de colectivul specializat si de aparatua de ultima ora cu ajutorul careia vor fi realizate prospectiile. Rezultatele analizelor vor fi publicate in timp cat mai scurt. Un alt scop decisiv se constituie in initierea unei baze de date si a unui site pe internet, ceea ce va facilita accesul la informatia finala atat al specialistilor – romani si straini – cat si al marelui public. Demersul nostru va constitui una din putinele sanse ca cercetarea din Romania sa cadreze cu cea europeana si va contribui la integrarea in circuitul stiintific european ale datelor referitoare la Dacia romana.

Coordonatorul proiectului, fiind arheolog expert, cu experienta nationala si internationala este bun cunoscator al noilor metode practicate in arheologia moderna europeana. A fost bunaoara colaborator pe santierul arheologic de la Carnuntum, Austria, unde de altfel au fost facute prospectii magnetometrice in asezarile civile. Ca manager de proiect, Ioan Piso a coordonat un grant CNCSIS (Forul religios de la Ulpia Traiana Sarmuzegetusa, 2002-2004) si un contract de excelenta CEx ( Integrarea spatiului actual al Romaniei in civilizatia romana antica, 2006-2008), fiind responsabil stiintific din partea partenerului roman in proiectul international Ubi Erat Lupa initiat in anul 2006 care face parte din programul Culture 2000 si coordonat de Universitatea din Salzburg. De asemenea, directorul de proiect este in curs de elaborare a unei oferte de proiect pentru Programul Cadru 7 alaturi de Archaeologicher Park Carnuntum (Austria) si Budapest Magyar Nemzety Muzeum, intitulat Metropolele romane de la Dunarea de Jos.

Toti participantii la proiect, ca institutii publice de stat recunoscute prin specialistii sai ca centre de marca pentru cercetarea in domeniu vor participa in mod echitabil si pe masura capacitatii lor in functie de Planul de realizare al proiectului prezentat in anexele dosarului.