Activitati

Ground Penetrating Radar (GPR) este un mecanism portabil cu o rezolutie crescuta, utilizat in metodele geofizice pentru a se obtine sectiuni grafice ale structurii subsolului. Un GPR tipic contine o unitate-antena, o consola care controleaza semnalul, un monitor si un graphic recorder. Datele sunt colectate cu acuratete de-a lungul profilelor caroiajului realizat anterior. Impulsurile electromagnetice pe frecventa UHF/VHF sunt emise cu ajutorul antenei mobile si propagate in pamant. Sunt apoi reflectate la nivelul granitelor din subsol unde exista un contrast electric. In continuare semnalele reflectate sunt detectate de antena si stocate digital pentru procesarea si interpretarea lor dupa realizarea investigatiilor. Un software special ajuta la procesarea si optimizarea datelor. Procedura de interpretare a acestora este legata de corelarea reflectiilor inregistrate de radar cu interfata fizica reala a solului identificand structurille arheologice.

GPR GPR

Sistemul GPR include frecvente diverse, unitati de antena care se pot schimba alternativ in functie de aplicatie. Frecventele mai inalte implica obtinerea unor date de detaliu, mai potrivite pentru investigatiilor arheologice.

Esenta unui sistem GPR este unitatea radar de control DAD, care aduce o mai mare stabilitate si sensibilitate, crescand rezolutia si adancimea de penetrare. Sitemul poate fi adaptat pentru orice tip de sol sau suprafata.

GPR GPR GPR

Pentru realizarea intregului proiect va fi necesara o distribuire foarte atenta a categoriilor de informatii in conformitate cu capacitatile fiecarei institutii implicate. Nu intamplator cei mai multi membri ai colectivului se regasesc printre cercetatorii, masteranzii sau doctoranzii unora din cele mai prestigioase universitati si muzee din Romania. Alte obiective esentiale, in afara de cele amintite, vor consta in stabilirea unor parteneriate internationale si accesul la obiective cu caracter cultural-stiintific sau istoric. Stabilirea acestora va fi realizata prin intermediul congreselor, simpozioanelor sau colocviilor comune sau pe calea vizitelor de studiu la Universitati de renume din Europa.

Studierea civilizatiei romane va beneficia de un avant important in urma acumularii unor informatii noi privitoare la situri din Dacia. De aceea, necesitatea derularii unor proiecte de acest tip este, fara indoiala, evidenta. Aceasta mai ales pentru ca civilizatia romana poate constitui din multe puncte de vedere un model universal de actualitate care trebuie analizat in contextul general al lumii romane.