Home
Descrierea proiectului
Obiectivele proiectului
Directii si prioritati in
istoriografia internationala
Echipa de cercetare
Bugetul proiectului
GEOSIM
Copyright © 2007 by Sorin Mitu  ·  Toate drepturile rezervate  ·  E-Mail: sorinmitu@yahoo.com
romāna   english
Directii si prioritati īn istoriografia internationala

Geografiile simbolice, un domeniu relativ nou al cercetarii istorice (cristalizat īn ultimele doua decenii), pot fi de­finite ca reprezentari mentale ale spatiului politic, istoric sau cultural, generate la nivelul imaginarului social. Aceste reprezentari valorizeaza spatiile respective, atribuindu-le īnsusiri si caracteristici de natura emotionala si ideologica. De aceea, studierea geografiilor simbolice se īncadreaza īn registrul metodologic al istoriei i­ma­gi­na­rului si nu poate fi conceputa decāt prin prisma unei perspective interdisciplinare. Pentru a lamuri pro­ble­me­le geografiei simbolice, sunt chemate sa contribuie si alte stiinte sociale (antropologia, etnografia, psihologia sociala, sociologia, istoria literara si teoria relatiilor internationale), dar si discipline exacte (geografia, statistica, demografia).

O prioritate a cercetarii de profil este reprezentata de studierea diferentierilor multiple dintre Vest si Est. O­po­zi­tia respectiva a aparut īn secolul al XVIII-lea, atunci cānd Occidentul s-a separat mental de restul lumii, in­ven­tānd conceptul de civilizatie si identificāndu-se apoi īn mod exclusiv cu acest concept. Desi spatiul geografiei sim­­bolice se poate diviza, asa cum am aratat mai sus, īncercānd o abordare integratoare, observam ca de fapt per­­spectiva din care s-au creat aceste diferentieri ideologice este cea a Occidentului, care identifica orice alteritate cu Orientul.

Īntre cele mai importante directii de cercetare ale geografiilor simbolice amintim:
· studierea imaginarului social ca mediu de configurare a geografiilor simbolice;
· abordarea comparativa a ierarhizarilor valorice ale spatiilor geografice mentale;
· analiza procesului de creare de noi configuratii teritoriale, decupate īn functie de criterii ideologice (imperii, state nationale);
· studierea modului īn care sunt aparate interesele practice si valorile simbolice ale colectivitatilor prin intermediul geografiilor simbolice.

Obiectivele studiilor care abordeaza reprezentarea simbolica a spatiului  sunt urmatoarele:
· studierea imaginarului social ca mediu de configurare a geografiilor simbolice;
· crearea limbajului de specialitate, definirea conceptelor si teoriilor, stabilirea metodelor de cercetare specifice domeniului;
· explicarea diferentelor culturale;
· deconstruirea miturilor care legitimeaza procesele de delimitare a geografiilor simbolice;
· identificarea unor noi modalitati de explicare a relatiilor internationale;
· plasarea istoriilor nationale īn contexte explicative mai largi, capabile sa relativizeze perspectiva etnocentrica.