Colocviul anual FIDEM, Cluj, România, 23–26 septembrie 2015

Fédération Internationale des Instituts d’Études Mediévales
Centrul de Filosofie Antică şi Medievală, UBB Cluj

Prima pagină > Apel

Apel

Guillaume de Conches, în ale sale Glossae super Boethium (CCCM 158, ed. Nauta, 1999, p. 202, 90-93) afirmă: “... de eadem re secundum diversas considerationes diversae inveniuntur expositiones. Sed non est curandum de diversitate expositionum, immo gaudendum, sed de contrarietate si in expositionibus esset ...

Care este natura diversităţii interpretative a textelor sursă ale Evului Mediu? Cum anume raportarea la text, fie el teologic, filosofic, literar, istoric, muzical sau din alte domenii lingvistice, fie ele grec, ebraic, latin, arab sau limbă vernaculară, permit azi să descifrăm ce anume înseamnă o „sursă textuală” pentru omul de litere din Evul Mediu? De ce acelaşi text inspiră lecturi diferite? De ce scrierea unui text medieval se bazează pe surse şi de ce acest obicei se află la originea unei întregi tradiţii de interpretare? Această problematică este interdisciplinară şi se regăseşte în toate domeniile epocii medievale. De aceea, ea se adresează fiecărui specialist prin textele pe care acesta le studiază, fie ele din Evul Mediu sau de la sfârşitul acestei epoci care a acoperit un mileniu întreg.

Această problematică este interdisciplinară şi se regăseşte în toate domeniile epocii medievale. Ea se adresează fiecărui specialist prin textele pe care acesta le studiază, fie ele din Evul Mediu sau de la sfârşitul acestei epoci care a acoperit un mileniu.

Obiectivul colocviului este de a face analiza variaţiei acestor interpretări, a răspândirii unei asemenea conştiinţe şi a importanţei sale pentru viaţa intelectuală a Evului Mediu.

Centrul de Filosofie Antică şi Medievală (http://hiphi.ubbcluj.ro/fam) a fost fondat în 2004 şi reuneşte cercetări privitoare la ediţii, traduceri în română şi comentarii la opere de filosofie antică şi medievală. Rezultatele cele mai reprezentative ale acestor cercetări se regăsesc în cele 27 de ediţii din colecţia de texte bilingve „Biblioteca Medievală” şi în „Chora, revue des études anciennes et médiévales” (în colaborare cu Centrul „Léon Robin” de la Universitatea Paris IV–Sorbonne), publicate de editura Polirom din Iaşi.

Prezentarea conferinţelor

Specialiştii care doresc să participe la Colocviu şi să aibă o prezentare în cadrul acestuia trebuie să trimită până în 31 mai 2015 un rezumat al prezentării lor (prezentarea nu trebuie să depăşească 20 de minute) la adresa următoare: fidem2015@gmail.com sau online: http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015/registration.

Un comitet comun al FIDEM şi al organizatorului va selecta comunicările acceptate. Taxa de participare este de 25 €. Procedura de plată va fi deschisă după anunţarea listei finale de participanţi.

Prezentările selectate în urma Colocviului vor fi publicate în colecţia FIDEM „Textes et Etudes du Moyen Age” a editurii Brepols.

Vor fi disponibile burse de participare FIDEM pentru a permite tinerilor cercetători cu vârsta maximă de 25 de ani să participe la Colocviu. Candidaturile trebuie trimise la Secretariatul Colocviului înainte de 31 mai 2015 şi trebuie să fie însoţite de un curriculum vitae, o declaraţie de motivare a candidatului şi o scrisoare de recomandare de la un profesor.

Mai multe informaţii despre conferinţă vor fi disponibile pe pagina de internet a Centrului de Filosofie Antică şi Medievală: http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015

  Anunţuri

26 septembrie 2015

Vă mulțumim tuturor pentru participare!

Mulțumiri speciale:

  • participanților, pentru calitatea științifică a lucrărilor și pentru bunătate
  • membrilor Board-ului FIDEM, pentru implicare și pentru înțelegere
  • administrației UBB, pentru excelentul suport
  • echipei de management a programului POSDRU, pentru ajutorul imens
  • Societății de Concerte Bistrița și muzicienilor, pentru încântătorul concert
  • Bibliotecii Batthyaneum și Episcopiei Romano-Catolice, pentru vizita minunată
  • voluntarilor, pentru formidabila energie și dedicare
  • echipei de organizare, pentru sutele de ore de muncă, pentru zâmbete, pentru lacrimi, pentru succes

Fără voi acest minunat colocviu n-ar fi fost posibil.

Și un cadou: înregistrarea concertului

Organizatorii.

11 septembrie 2015

Puteți descărca ghidul de participare în format PDF (în engleză): Participation Guide

Există de asemenea un ghid pentru participanții care stau la Hotelul Universitas: Pentru participanții care stau la Hotelul Universitas

31 august 2015

Puteţi vedea compoziţia panel-urilor aici: Panel-uri

23 iunie 2015

Organizatorii au lansat un apel la voluntariat

14 iunie 2015

Evaluarea propunerilor de comunicări s-a încheiat. Numărul total de participanţi aşteptaţi este de 80. Consultaţi lista provizorie de participanţi înregistraţi

3 iunie 2015

Validarea înregistrărilor şi evaluarea propunerilor de comunicări au început. Dacă v-aţi înregistrat dar înregistrarea Dvs. este incompletă, vă rugăm să o completaţi folosind contul de înregistrare sau să ne-o trimiteţi prin email. Vom încerca să contactăm participanţii înregistraţi dacă este nevoie pentru a completa datele de înregistrare.

2 iunie 2015

Câteva burse sunt încă disponibile pentru tinerii cercetători, cu condiţia ca aceştia să prezinte o lucrare în cadrul Colocviului.

10 mai 2015

Pentru a facilita o participare cât mai largă, termenul limită pentru înscriere a fost prelungit până în 31 mai 2015.

Termenul limită pentru candidaturile la burse pentru studenţi se prelungeşte până în 31 mai 2015.

Pentru a oferi şansa participării cât mai multor specialişti, taxa de participare a fost redusă la 25 de euro. Studenţii care nu beneficiază de bursă, dar pot face dovada calităţii de student, beneficiază de 50% reducere.

În timpul Colocviului anual FIDEM 2015 va fi organizat un târg internaţional de carte. Editurile participante vor fi anunţate în curând.