Universitatea Babeş-Bolyai - Catedra de Istoria Filosofiei Antice şi Medievale

Seminarul de filosofie din Valea Lăpuşului

Mic ghid

 

Cum ajungem acolo

Cheile Lăpuşului sunt situate în judeţul Maramureş, în aval de localitatea Târgu Lăpuş, între localităţile Răzoare şi Remetea Chioarului. Tabăra noastră se află la 4 km mai jos de localitatea Răzoare, la intrarea în chei. Până în comuna Răzoare este şosea rutieră, iar până la locul de campare este drum de ţară. Accesul cu maşina este dificil, dar posibil.

Până în comuna Răzoare se poate ajunge cu:

În comuna Răzoare se coboară la băcănie. Se merge prin spatele băcăniei prin sat în jos, până se ajunge la un pod. Se traversează podul şi se merge prin sat, în jos, pe firul apei, până se iese din sat. (Dacă veniţi cu maşina, mergeţi până la podul rutier peste Lăpuş şi de acolo prin sat spre localitatea Groape.) La ieşirea din sat nu se merge pe drumul care urcă (spre satul Groape), ci pe cel care merge pe lângă râu, prin faţa carierei de piatră. Se mai merge aproximativ 20 min. în josul râului până la intrarea în defileu (loc cunoscut de localnici ca sub groape sau la intrarea în strâmtori). Înainte să ajungeţi la tabără veţi mai urca un mic deal, deci tabăra nu va fi vizibilă decât când veţi fi coborât dealul şi veţi fi ajuns deja.

 

Ce facem acolo

Seminarul constă din conferinţe ale studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor în filosofie şi ale unor invitaţi. Participanţii care doresc să susţină conferinţe sunt invitaţi să trimită un proiect cu titlul şi o descriere de 5-10 rânduri până la 1 iulie organizatorilor. Conferinţele sunt urmate de dezbateri şi discuţii.

În timpul liber se poate face baie în râul Lăpuş, în extraordinarul decor al cheilor, se poate pescui (cu permis de şes) scobar, mreană şi alte specii de peşti, se pot face drumeţii prin chei şi prin satul Groape sau se pot vizita oraşul Târgu Lăpuş ori Mânăstirea Rohia. Munţii Ţibleş se află nu departe de Cheile Lăpuşului.

În locul de campare se poate face plajă, baie, practica diverse jocuri distractive, iar seara se poate sta, cânta şi povesti la un foc de tabără.

Aveţi nevoie de: Se pot găsi:
Vă rugăm să respectaţi natura şi să păstraţi curăţenia în zona de campare!
 

Hărţi cu localizarea Văii Lăpuşului

Locaţia: 47° 26' 30" latitudine nordică, 23° 44' 29" longitudine estică (+47.442°N +23.741°E)
Lapus harta - RO
Localizarea Lăpuşului în România (69,5 kb)
Lapus harta - Geo Rut
Harta turistică a zonei (76,7 kb)
Lapus harta - Rut mare
Harta rutieră Cluj-Napoca - Baia-Mare (9,6 kb)
Lapus harta - Rut mica
Harta rutieră Gâlgău - Tg. Lăpuş (6,6 kb)
Lapus harta - satelit
Harta taberei din satelit (85,5 kb)
Lapus harta - sat marcat
Harta din satelit cu marcaje (92,4 kb)

 

http://hiphi.ubbcluj.ro/fam/lapus/2007/ghid
© Copyright 2007 Centrul de Filosofie Antică şi Medievală