Universitatea "Babeş-Bolyai"
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Departamentul Filosofie
Eristikon - Revistă studenţească de filosofie
 
Exigenţe minimale pentru o recenzie
 
În primul rând, recenzia trebuie să specifice în titlu sau subtitlu ori în prima notă de sfârşit, lucrarea recenzată în următorul format:

NUMELE, Prenumele autorului lucrării recenzate, Titlul lucrării, Editura, Locul Apariţiei, An.

[Opţional şi cu un rând mai jos]: nr. pagini, preţ, ISBN

Punctele elementare care ar trebui acoperite, în ordinea în care apar ele de regulă. Altele pot fi adăugate, în funcţie de preferinţele recenzorului:
  1. Introducere sumară a autorului (obligatorie dacă nu e omologat pe plan internaţional, facultativă dacă este) şi sferele sale de activitate. Tema / subiectul lucrării recenzate;
  2. Descrierea cărţii (NU rezumatul ei!). Recenzia nu reformulează ce scrie autorul, ci vorbeşte despre: de ce a ales autorul subiectul, cărui tip de public îi este adresat textul, sursele autorului, tipul de argumentare, tipul de expunere a discursului (analitic / narativ / etc.), ş.a.m.d. Din toate acestea ar trebui să reiasă, conclusiv şi clar, scopurile autorului;
  3. Prezentarea reuşitei / eşecului autorului în a-şi atinge scopurile. Există cazuri în care nu se poate tranşa un "da" sau "nu" hotărât în legătură cu scopurile propuse ale autorului, care poate să le atingă doar parţial. De aceea ar trebui abordate chestiuni precum justeţea demersului argumentativ (N-ar fi trebuit să pornească de altundeva? N-ar fi trebuit să mai includă unele elemente în demers? etc.), perspectiva din care operează autorul, satisfacerea exigenţelor publicului-ţintă.
  4. Realizarea legăturii între lucrarea autorului şi cititorii publicaţiei în care îşi va face apariţia recenzia (în cazul nostru, revista Eristikon). De ce merită citită cartea (sau ce probleme ar putea ridica lectura ei în funcţie de specificul cititorilor recenziei)? Apreciere finală: dacă aduce o contribuţie minimă, majoră, sau nu vine cu nimic nou în domeniul respectiv.
Nota Bene! 1. Reperele respective pot fi folosite şi pentru recenzarea unui eveniment cultural, film, album muzical, etc. (desigur, cu modificările aferente); 2. Celor care nu au mai publicat / scris recenzii nu le-ar strica să citească recenziile academice de pe bazele de date specializate.

Pentru orice nelămurire, explicaţie în detaliu şi ajutor suplimentar, contactaţi redactorul responsabil de rubrica Recenzii.
Cristian HAINIC, cristihainic@gmail.com
Înapoi