Universitatea "Babeş-Bolyai"
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Departamentul de Filosofie
Eristikon - Revistă studenţească de Filosofie
 
Rozalia Diana Mantzoros
Urechea. Expoziţie īn cadrul īntālnirilor Atelierului Eristikon. 13 martie 2008 13 martie 2008

Rozalia Diana Mantzoros s-a născut īn Grecia la 15 mai 1986, avānd un tată grec si o mamă romāncă. Mai tārziu, stabilindu-se īn Cluj-Napoca, va studia la Liceul Waldorf īntre anii 1993-2001, iar īn 2005 va absolvi Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea". Īn prezent, urmează cursurile Facultăţii de Arte Decorative, secţia Ceramică īn cadrul Universităţii de Artă si Design din Cluj-Napoca.

Īn anul 2004 a cāstigat Premiul I la un concurs naţional de ceramică. "Mi-am dat seama care este drumul, rostul vieţii mele, mi-am dat seama că a fi artist nu inseamnă a fi pictor, sculptor, ceramist, arhitect etc., ci toate la un loc. A fi artist īnseamnă a şti să trăieşti prin orice faci… Īn fapt, viaţa este un proces de perfecţionare a fiinţei. Arta vine din viaţă, face parte din viaţă, arta este viaţă sau viaţa este artă… A şti să trăieşti cu adevărat este artă. [...] Vreau să spun că nu poţi să trăieşti fără să creezi; e ca şi cum ai respira."

Urechea

Lucrarea a fost realizată sub egida "Conexiuni insolite" şi trebuie introdusă prin: "Nu rādeţi, oameni moderni! Frumuseţea de taină a lucrurilor nu se descoperă din goana maşinii!". Acest citat o determină pe artistă să mediteze: "Viaţa are un ritm propriu, Universul se mişcă īntr-un ritm propriu, iar dacă noi incercăm să accelerăm, lumea se dezechilibrează, se iscă dezarmonii de goluri şi plinuri."

Tema constă īn asocierea unui obiect figurativ cu un altul, pentru a realiza o lucrare cu caracter ambiental, evidenţiind plasticizarea expresivă a formelor.

Maşinile īn miniatură au fost modelate manual, arse şi pictate individual, fiecare avānd povestea ei.

Schiţa tehnică

După realizarea prototipului din lut, īntr-un negativ (matriţa), se toarnă materialul ceramic. Obiectul este uscat la o temperatură constantă, avānd grijă să nu fie expus curenţilor de aer sau umezelii. După uscare, acesta e ars īntr-un cuptor special pentru ceramică la temperaturi de peste 800°C (temperatura diferă īn funcţie de materialul folosit).
 
Urechea
 
Studiu. Portret
 
Scriere
 
Conexiune insolită
 
Studiu. Culoare
 
Studiu. Modul culoare
 
Studiu. Modul ceramic
 
Īnapoi